> Univers madur: Pena de ment

10 d’octubre de 2014

Pena de ment


Llegeixo en un "calendari de dies mundials i internacionals" que avui és el Dia Mundial contra la Pena de mort i també el de les Malalties mentals, i m'ha semblat curiós que coincidissin en la data, com si ja es pressuposés una certa relació.

Aquesta coincidència m'ha fet pensar que sovint el fet de tenir una malaltia mental, o formar-ne part del cercle més íntim d'algú que la pateix, es pot considerar una mena de condemna perpetua o una pena de mort "social" perquè, tot i que tenir una malaltia mental no és el mateix que tenir una personalitat amb conducta antisocial, i que un malalt mental pot arribar a experimentar una clara millora seguint el tractament adequat, i fins i tot portar una vida normal; és fa difícil viure amb un cert rebuig social i amb la sensació de tenir a sobre una espassa de Damocles que relativitza qualsevol millora.


Mentre intentava saber quin impacte real tenia aquest Dia Mundial contra la pena de mort, m'ha sorprès descobrir que enguany (el 12è) es dedica a les persones amb malalties mentals en risc de sentència de mort o execució.  Coincidència?  Casualitat?

Denuncia la World Coalition Against the Death Penalty que les presons s'estan convertint en les institucions psiquiàtriques del segle XXI i que aquest fet evidencia la incapacitat de les nostres societats per proveir atencions i assistència adequades a les persones amb alguna discapacitat mental o intel·lectual.  Aquesta associació reclama tota una sèrie de mesures per suprimir el risc que les persones que pateixen alguna discapacitat intel·lectual siguin enviades als passadissos de la mort per ser executades, i també demana que tot acusat pugui beneficiar-se dels serveis d'un expert en salut mental durant tot procés que impliqui la pena de mort, a partir que una discapacitat mental o intel·lectual sigui al·legada.
Complicat, oi?  Sempre queda el dubte de si aquesta discapacitat al·legada ho és justament per evitar la pena de mort.
No cal dir que si s'abolís la pena de mort, aquest dilema moral en quant a la discapacitat o no de l'acusat, deixaria de tenir sentit.

En qualsevol cas, el darrer punt de les seves demandes, m'ha retornat al meu primer raonament.  I és que demanen lluitar contra l'estigmatització de les persones que pateixen d'una discapacitat mental o intel·lectual.  Ells ho centren en la difusió que fan els mitjans de comunicació de certes creences errònies relatives als suposats riscos que aquestes persones representen, però l'estigmatització és cosa de tots, i tots podem fer per evitar-la.
Per cert, que la Mental Health Foundation dedica el dia mundial de la salut mental d'aquest any a l'esquizofrènia.


4 comentaris :

 1. És curiós, és veritat, que coincideixin els dos dies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Potser el subconscient ens traeix i realment associem trastorns mentals i pena de mort. Seria terrible!

   Elimina
 2. És difícil de saber si les persones q cometen crims de sang tenen un transtorn mental o no. Però la pena de mort no hauria d'existir enlloc.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El món de les malalties mentals és força complicat perquè sovint l'engany forma part de la malaltia.
   Però com dius, pena de mort mai i enlloc.

   Elimina