> Univers madur: Adreça desconeguda

15 d’octubre de 2014

Adreça desconeguda


RBA La Magrana (2011)

Col·lecció Les ales esteses, 96
ISBN: 9788482649580Text de la contraportada
L'alemany Martin Schulse i el jueu nord-americà Max Eisenstein s'estimen com a germans i han obert plegats una galeria d'art a Califòrnia.  Però Martin decideix tornar a casa, de manera que Max es queda sol per ocupar-se del negoci.  Es cartegen amb freqüència des del primer dia, però quan Hitler accedeix al poder el 1933 la complicitat de la primera correspondència va derivant cap a l'horror.

Adreça desconeguda me l'ha regalat un amic que ja m'havia recomanat la seva versió teatral i que sabia que me l'havia perdut.
És una novel·la en format epistolar i fàcil de llegir per la seva brevetat (tot just 20 cartes en menys de 70 pàgines) però difícil de pair per la seva cruesa; una cruesa que sobrepassa l'horror nazi i que no acabes de copsar en la seva totalitat fins que arribes al final.
La veritat és que és una obra tan curta que gairebé no puc dir res sobre ella sense desvetllar la trama o, com a mínim, aspectes prou importants, així que només apuntaré alguns aspectes interessants per pensar-hi i algunes possibles conclusions.


  • Publicada a EEUU el 1938, quan l'horror ja havia començat i ningú no semblava ser-ne conscient, o li era indiferent.
  • Publicada sota un pseudònim literari masculí en considerar que la història era "massa colpidora com per ser escrita per una dona".
  • Sorprenent la "nota final" en que s'explica la motivació original per escriure la història.
  • Com és possible que gent culta i "pensant" es deixi captivar per certes idees i siguin víctimes de la manipulació de les masses i del suposat carisma del líder?  (Pensant sobre aquest punt, he recordat Hanna Arendt i la seva «banalitat del mal» entesa com l'absoluta incapacitat de pensar des del punt de vista dels altres, un mal sense profunditat; un mal simplement imbècil i que poden practicar sense cap malestar personal també "els bons", i "els cultes").
  • Amistat, traició, venjança poden ser formes de la mateixa relació?
  • Víctima o botxí, què els diferencia? Tothom pot ser-ho? 


Molt recomanable.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada