> Univers madur: De veritate

15 de setembre de 2014

De veritateAquests dies, en què les informacions i les realitats no sempre van de la mà, o com a mínim semblen tan oposades que difícilment poden referir-se al mateix fet, tema o notícia, he recordat unes frases sobre la veritat que vaig llegir a El lector de Julio Verne d'Almudena Grandes.
Pensava que eren de Pepe el Portugués, però quan les he buscat he vist que havia estat la Senyora Elena qui li explicava a Nino.
Les copio a continuació:
"Lo que quiero explicarte es que la verdad es toda la verdad, y no sólo una parte.  La verdad es lo que nos gusta que haya sucedido y, además, lo que ha sucedido aunque nos guste tan poco que daríamos cualquier cosa por haberlo podido evitar.  Para aceptar eso también hay que ser valiente [...].  Sin embargo, hasta las personas más valientes, las más justas, las más honradas, interpretan la realidad de acuerdo con sus propias ideas de lo que es bueno y lo que es malo, lo que desean, lo que temen, lo que creen, lo que detestan.  Y al hacerlo, fabrican su propia verdad."
Després estan els que no són valents.  Aquests, en paraules de la Senyora Elena, no admeten la part de veritat que correspon als "altres", i segurament no perquè no la valorin, sinó perquè reconèixer-la seria perillós per a ells.

Per cert, si no heu llegit el llibre, us el recomano totalment.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada