> Univers madur: Projectes que ajuden a créixer i dibuixen l'ELA

27 de juny de 2014

Projectes que ajuden a créixer i dibuixen l'ELA


Divendres 20 va tenir lloc a l'Auditori de TVC l'acte de lliurament del xec al projecte Teaming 2013-14. 

En Francesc Pérez, en nom de la comissió Teaming va fer la presentació inicial amb un breu balanç d'un "curs" del que ens podem sentir raonablement satisfets tot i les nombroses baixes (saldo negatiu de 32 adscrits), la majoria de les quals provocades pel PAC que han patit els treballadors de la casa.

En Toni Cruanyes va ser el conductor de l'acte i va voler destacar l'oportunitat que aquest representava per conèixer dues fundacions i aprendre dels seus projectes, i també per donar arguments als companys per fer nous socis del Teaming.Seguidament va donar la paraula a Laura Gonzàlez, coordinadora d'atenció domiciliaria i treballadora social de la Fundació Miquel Valls, que va fer una breu presentació de què és la ELA com a malaltia i què representa, pel malalt i la seva família, el fatídic diagnòstic.


A mode de resum, destacaria la condició de minoritària de la malaltia, amb el que suposa de desconeixement i manca de recursos, la colpidora brevetat de la malaltia, i el caràcter domiciliari del seu acompanyament, sobretot per la necessitat d'intimitat del malalt.  També la denuncia d'una ajuda pública escassa, que generalment no cobreix les necessitats reals i que sovint arriba tard donat el curt marge de temps entre el diagnòstic i la mort del malalt; en paraules de la Laura: "tot el que necessiten s'ha de fer d'avui per a avui".

Podeu consultar en aquest enllaç la presentació que va utilitzar, o bé seguir la seva intervenció en aquest vídeo:


Després vàrem gaudir d’una classe magistral sobre la pobresa al món, i també a Catalunya, a càrrec del professor d’Economia de la UAB Arcadi Oliveres, que, en referència al projecte Teaming, ha dit que “evidencia el compromís que els treballadors de la CCMA agafen amb plena consciència que el treball no s’acaba en l'empresa ni en el lloc on està situat sinó que ha de tenir un context social”.

Respecte al paper que juguen projectes com ara “Ajuda’ls a créixer”, de la Fundació Pere Tarrés, Arcadi Oliveres ha afirmat que “és important jugar el paper de l’acció directa, el treball solidari i la proximitat”, però ha anat més enllà en la seva reflexió i ha afirmat que “també hem de jugar l’acció responsable quan consumim: també és lluitar contra la pobresa intentar canviar els origens i no donar negoci als que contribueixen a ella”, en referència a les grans empreses que encapçalen la llista dels principals defraudadors fiscals.

Us animo a veure el video complert de la seva xerrada.A continuació el torn de paraula va estar per als protagonistes de la jornada, els responsables del projecte “Ajuda’ls a créixer”.


Albert Riu, representant de la Fundació Pere Tarrés, va voler recordar la importància del suport a nens i nenes en risc d’exclusió social garantint-los un temps de lleure de qualitat, assistit per monitors que tenen cura de les seves necessitats. Albert Riu creu que cal “posar en valor aquesta activitat no només per la crisi i la pobresa, sinó per reivindicar el valor educatiu del lleure”.


I finalment, el moment més satisfactori de la jornada i del curs del Teaming: quan l'Elena Aguilar, en nom de tots els membres del Teaming de la CCMA, va lliurar a la Fundació Pere Tarrés el taló simbòlic amb els 6.855 euros.


I aquí en Toni Cruanyes i Laura Gonzalez donant el tret de sortida al nou projecte, amb un gest per l'ELACap comentari :

Publica un comentari a l'entrada