> Univers madur: L'altra

5 d’abril de 2014

L'altra


RBA La Magrana (2013)

Col·lecció Les ales esteses
ISBN: 9788482646664

Text de la contraportada
L' Anna, Annona, Nona, dissenyadora gràfica per accident, autònoma de la vida, introspectiva, sempre calculant, equilibrant la balança, posant el comptador a zero per continuar endavant.   I en Manel, Nel, Nelet, la seva parella, tan a prop i tan lluny, tanta necessitat i tanta ràbia soterrada.  És fàcil que les coses canviïn de sobte, i a la Barcelona d' avui això no és una excepció: una inquilina imprevista, una família que exigeix, la crisi que ofega, una transformació vital que s 'imposa.  Com serà que l'Anna pugui equilibrar les coses, recalcular la trajectòria, continuar amb la seva vida cuirassada?  Si és que pot, perquè aquests no són els únics canvis inesperats que s' acosten.

L'altra em va arribar de les mans d'una amiga que tot just l'havia acabat de llegir camí de la feina.  He de dir que no coneixia l'autora i que no havia llegit la seva primera obra, Primavera, estiu, etcètera, amb la qual cosa no sabia que esperar del llibre, però m'ha enganxat: un cop començada no te n'adones i ja te l'has llegit.

És una novel·la fàcil de llegir, amb un llenguatge planer i molts diàlegs, però és alhora una novel·la crua i dura i, sobretot, molt actual.  Passa ara, en plena crisi; una crisi que afecta uns personatges que vivien còmodament una vida que ha deixat d’existir i que s'enfronten a una crisi que no és només econòmica sinó més aviat personal.
Les veritats inamovibles (si et treus una carrera, no tindràs problemes per trobar feina, compra que el totxo és una inversió segura i el lloguer és llençar els diners) fallen, la vida s'escola entre els dits, i el passat que arrosseguen tots els personatges entra i surt de la història i els justifica i els condiciona per igual.

D'altra banda, hi ha una part netament femenina en la història -un univers sovint pensat en veu baixa, una ràbia continguda que cal administrar per enfrontar el nou dia- que fa que malgrat les diferències i les llunyanies amb la protagonista, a estones puguis ser ella.

El final, uf!, no sé encara si m'agrada o em deixa fatal, però està en consonància amb tota la història.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada