> Univers madur: Retallant llaços roses

19 d’octubre de 2013

Retallant llaços rosesDeia avui fa un any, a Vestint el pit amb un llaç rosa, que  l'objectiu de celebrar cada 19 d'octubre el Dia Mundial contra el Càncer de Mama era conscienciar la població sobre la importància del seu diagnòstic precoç.  Ara bé, de poc serveix conscienciar la població quan el govern sembla tan poc conscienciat i no té cap problema en excloure les mamografies de la cartera de serveis.

Per avalar l'exclusió, tant el Gobierno com el Govern defensen que no són retallades sinó que es tracta d'evitar un malbaratament de recursos fent pràctiques que no tenen demostració científica que aportin cap benefici per al pacient.

Cap benefici?  M'ho expliquen?

En estudis fets per valorar globalment els programes de mamografies a Europa, els investigadors han conclòs que el benefici d'aquests programes en detectar tumors en fases inicials és superior al dany que causen a través de l’excés de diagnosi, i que les dones (les dones? i les polítiques sanitàries?) haurien de ser més conscients de l’equilibri benefici-risc.
Arreu del món, el càncer de mama és el més comú entre les dones i 1.380.000 de dones van ser diagnosticades d’aquesta malaltia el 2008, segons la base de dades Globocan de l’OMS. A Europa, es van donar 425.000 nous casos de càncer de mama el 2008 i 129.000 europees van morir per la malaltia.

Així que, digueu-me tonta, però prefereixo un càncer de mama "sobrediagnosticat" (tumors detectats durant les proves però que mai haguessin donat cap símptoma durant la vida d’una dona i no haurien estat diagnosticats si no s’hagués realitzat la prova) i fins i tot un "fals positiu" (tumors que comporten una avaluació no invasiva abans de confirmar un resultat negatiu, o bé un procediment invasiu, com una biòpsia, abans d’obtenir un resultat negatiu), amb tot l'estrès i ansietat que pugui causar fins que es confirma el negatiu, que no pas una sentència de mort per no haver-ho detectat a temps.  Com diu l'Asociación para la Ayuda a las Mujeres con Cáncer de Mama, la mamografia "és avui la millor alternativa disponible per al diagnòstic precoç de càncer de mama i, per tant, per millorar el pronòstic de la malaltia".


Hem d'aplicar polítiques de control de la despesa pública?  sí.

Ho hem de fer anant en contra de la qualitat dels serveis? no.

Per això avui, posem-nos un llaç rosa, però també avui, demà, l'altre i sempre, denunciem les retallades i no les recolzem encara que no ens toquin directament.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada