> Univers madur: Mans a les mans

11 de setembre de 2013

Mans a les mansIndependentment que la pluja destaroti les activitats de la Diada i que n'hi hagin moltes i molt variades per celebrar la festa de Catalunya, és innegable que l'acte més espectacular, vigilat, admirat i injuriat del dia serà la "Via Catalana per a la Independència" organitzada per l'ANC a imatge de la la Via Bàltica que l'agost de 1989 va enllaçar les tres capitals d'Estònia, Letònia i Lituània per a reivindicar les seves ànsies de llibertat.

A Catalunya, això de donar-nos les mans no és res de nou.  Ens donem les mans per ballar sardanes -Joan Maragall la definia com "la dansa sencera d'un poble que estima i avança donant-se les mans.."- i també les posem per fer pinya a l'hora de fer castells.

Com això d'enllaçar les mans té un caràcter indefugible d'unió, de cooperació, d'anar junts; jo espero de tot cor que la via sigui un èxit, però desitjo més encara que la diada sigui una diada festiva, reivindicativa i de germanor entre tots els catalans.
La Via Catalana ha resultat un projecte il·lusionant i mobilitzador de la societat catalana, però mai no hauria de ser incompatible amb la voluntat de llibertat política per a Catalunya, ni amb la voluntat de lluitar contra les retallades i contra aquesta estafa anomenada crisi, ni tampoc amb la voluntat de sumar esforços.

Deia Vicent Andrés Estellés:

"No et limites a contemplar
aquestes hores que ara venen.
Baixa al carrer i participa.
Participa en el ball, la festa,
dóna les mans al teu germà.
No podran res davant d'un poble
unit, alegre i combatiu."

Estic segura que no tots els catalans estan d'acord amb la independència, i que n'hi han molts més que no saben encara si ho estan o no.
Si sou independentistes o senzilament us il·lusiona el projecte de la via catalana, no ho dubteu, baixeu al carrer i participeu: doneu les mans al vostre company.  Però si no ho sou, no ho dubteu tampoc, baixeu també al carrer i participeu de la festa.  En aquest meu petit país, tothom hi cap si hi vol ser i s'hi vol estar.

Gaudim tots d'una feliç diada.


Canviant una mica de tema, però seguint amb la data, no em direu que l'Onze de Setembre no té alguna cosa de "gafe" i de bel·licista.

Va ser un onze de setembre, avui en fa 40 anys, que el general Pinochet va encapçalar el cop d’Estat que va significar la mort d’Allende i l’inici d’una brutal repressió contra els opositors al règim, entre els quals es comptaven els partidaris de la Unitat Popular, que havia volgut conjugar la construcció del socialisme en llibertat.

Des d'aquí el meu homenatge a totes les persones detingudes, torturades, exiliades, assassinades, desaparegudes i reprimides per totes les dictadures del món.
Us en deixo alguns fragments del darrer discurs d'Allende, que trobo esperançadors i esperonadors.
La historia no se detiene ni con la represión ni con el crimen.  Esta es una etapa que será superada.  Este es un momento duro y difícil: es posible que nos aplasten.  Pero el mañana será del pueblo, será de los trabajadores.  La humanidad avanza para la conquista de una vida mejor.
. . .
El pueblo debe defenderse, pero no sacrificarse.  El pueblo no debe dejarse arrasar ni acribillar, pero tampoco puede humillarse.
. . .
Superarán otros hombres este momento gris y amargo en el que la traición pretende imponerse.  Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, de nuevo se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre, para construir una sociedad mejor.

També va ser un 11-S, ara fa 12 anys, que quatre avions van ser segrestats i es van estavellar contra les torres bessones de Nova York, el Pentàgon i en un bosc de Pensilvània.
Aquests atacs es van saldar amb més de tres-mil morts i van significar un trencament polític i cultural, el descobriment de noves formes de terror, l'aproximació de l'amenaça, la radicalització de l'odi.
Més enllà de valoracions polítiques, econòmiques i d'altres tipus, aquell 11-S va ser colpidor i terrible, i no puc evitar fer-me creus de com som de salvatges i com de difícil ens resulta viure en pau i respectar-nos tots.


Bona diada a tothom !!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada