> Univers madur: Creant un punt de referència

30 d’abril de 2013

Creant un punt de referència


“Em dóna confiança per lluitar, sobretot pels estudis”
Houcine Lakouz


Ja fa mesos vaig fer en aquest bloc una breu reflexió sobre Punt de referència.  Avui hi torno per parlar-ne més àmpliament.

Fa uns dies varem fer a l'auditori de TVC una xerrada informativa sobre  “Punt de referència”, una associació amb 15 anys d’experiència que acompanya “els joves que surten del circuit imposat i es troben amb una realitat difícil d’afrontar”, i més concretament sobre el seu programa “Referents”, un programa de mentoria per a joves extutelats.


Carles Prats, vinculat amb l'entitat, va conduir la xerrada juntament amb en Xavier Bonet, que havia proposat Punt de Referència per ser el nostre projecte Teaming del curs 2012-2013.
Podeu veure aquí un vídeo sobre el projecte:


La Marta Bàrbara, directora de “Punt de referència”, ens ha explicat que l'associació dóna suport als jove extutelats per cobrir diferents necessitats com són l’habitatge, el suport emocional i la inserció sociolaboral.
Aquests joves no tenen familiars que se’n puguin fer càrrec i quan compleixen 18 anys pateixen un alt risc d’exclusió social.  Si ja és és difícil per a tothom emancipar-se en el context actual, en el cas dels joves extutelats hi ha dificultats afegides, perquè per una banda el seu nivell educatiu, quant a formació reglada, és més baix, i perquè no tenen el suport familiar.

Facilitem eines de formació per la inserció en el món laboral i al teixit social

I com la millor manera d'il·lustrar què fa realment el programa "Referents" és conèixer de primera mà el testimoni d'un tàndem voluntari/jove extutelat, hem comptat també amb la presència de la voluntària Marta Puig i del jove extutelat Houcine Lakouz.  Ells ens van explicar com van decidir apostar pel programa, en el cas de la Marta, i posar-se en les mans d'algú que no coneixia, en el cas de l'Houcine, i dir: "a partir d'aquí, construïm una relació de confiança".

La Marta va viure a l’estranger durant 8 anys i sap bé quines són les dificultats d'emancipar-se i ser independent lluny de casa i amb pocs recursos, així com la necessitat d'un entorn que t'acompanyi.  Quan va tornar a Barcelona, la seva ciutat d’origen, sense feina i amb un cert desarrelament, li va semblar bona idea participar en el programa “Referents”.  Així és com va conèixer l’Houcine Lakouz, el seu referit, i van començar a construir la seva amistat. Segons explica l’Houcine, aquesta relació l’ha ajudat molt, perquè Marta li “dóna la confiança per poder lluitar, sobretot en els estudis”.

Podeu sentir com ens ho expliquen en aquest vídeo:
La xerrada va acabar amb un torn de preguntes molt enriquidor perquè van ser força les qüestions plantejades pels assistents, tant sobre la mecànica d'aquesta voluntariat com sobre aspectes de motivació.
Penjo també aquesta part per si voleu ampliar la informació.

Els voluntaris es reuneixen amb els joves cada 15 dies per aconsellar-los, parlar i reforçar l’estudi.  El voluntari fa tasques d’orientació, però aquesta relació no només beneficia als joves, sinó també als referents, ja que aquesta experiència “és molt enriquidora”, assegura Marta Puig.
Com explica la directora de “Punt de referència”, Marta Bàrbara, tots els voluntaris afirmen que “els beneficis són mutus”.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada