> Univers madur: D'esclau de la moda a escut del món

13 de juny de 2012

D'esclau de la moda a escut del món

"En tot el món, i en franca violació dels drets de la infància, centenars de milers de nenes i nens fan feines que els priven de l'educació, la salut, el temps d'oci i les llibertats elementals.  D’aquests nens, més de la meitat estan exposats a les pitjors formes de treball infantil, com el treball realitzat en entorns perillosos, l’esclavitud o altres formes de treball forçós, activitats il·lícites com el tràfic d’estupefaents i la prostitució, així com la participació en conflictes armats".

El 2002, l'Organització Internacional del Treball (OIT) va instituir el 12 de juny com el Dia Mundial contra el Treball Infantil per posar de relleu la gravíssima situació d'aquests nens "esclaus" i per donar-nos l'oportunitat de reflexionar sobre aquest problema i aportar el nostre granet de sorra a tota la feina que resta per fer.

I és cert que ahir els mitjans de comunicació i les xarxes socials se'n van fer ressò del tema.  I segurament tot aquest ressò serveix per sensibilitzar-nos i per captar més suport per a la campanya en contra del treball infantil per part dels governs i dels interlocutors socials de la OIT, la societat civil i les altres parts interessades, incloses les escoles, els grups de joves i de dones, i els mitjans de comunicació.
Però no és menys cert que darrere d'aquestes celebracions a vegades s'amaga el conformisme d'haver denunciat, d'haver-nos escandalitzat, i poca cosa més.  O potser sí que hi ha quelcom més; potser s'amaga una certa hipocresia.

Tot el treball infantil em sembla denunciable, punible, criticable, però hi ha un que em sembla especialment macabre i és la participació de nens en conflictes armats.  I si el tema dels nens soldat em remou tota, la seva utilització com "escuts humans" em revolta i em deixa sense paraules.
Clar que jo no dec ser l'única que es queda sense paraules perquè això està passant a Síria i no n'he sentit cap govern escandalitzar-se, ni reclamar cap tipus d'intervenció, ni promoure cap acció dissuasiva; tot just quatre línies als diaris per publicar la denuncia de l'ONU; tot just una línia en la "Llista de les vergonyes" per denunciar l'exèrcit de Bashar al-Assad com el pitjor del món per les seves pràctiques contra civils i en especial contra els menors que "són arrestats, torturats, executats i utilitzats com escuts humans".

I ja ha passat el 12 de juny.  I pensarem (pensaran els governs) que ja hem fet prou publicitant la campanya contra el treball infantil.  I seguirem (seguiran els governs) justificant la no intervenció en un conflicte sagnant que no sembla que estigui passant (i amb això no estic dient que entrem amb els tancs a tort i dret, però ... callar i fer com si res?). 
No passa res, Síria (com la Xina), queda molt lluny, però potser podríem fer un gest de protesta ni que sigui simbòlic.  Que tal un #hashtag que arribi a Trending Topic?, o una iniciativa blocaire?, o (Pau, t'agafo la idea) una mani?, o una cassolada (ni que sigui d'aquestes que no surten als diaris i que són més notícia pel seu silenci)?

A continuació poso alguns enllaços:

Quan la tinguin gravada, us posaré una cançó de G'N'Duls, titulada Sense infància que parla de l'explotació infantil, de la infància robada i dels desigs al voltant d'un futur gairebé impossible.
  
(...)
no vull sentir-me amo de ningú
tan sols del meu destí.
I ara vull ser...
astronauta, bomber,
(...)

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada