> Univers madur: t-Error

23 de gener de 2012

t-Error


Ahir tarda vaig anar a veure l'obra t-Error al TNC, i m'ho vaig passar d'allò més bé. 

Sense cap dubte, el millor de tot és el ritme, que ja promet quan entres i t'hi trobes els actors assajant el túnel del terror, i que no decau al llarg d'una hora i vint minuts de riures i silencis, d'escenes repetides amb canvis constants, d'il·lusions i fracassos, de drames personals caricaturitzats fins a construir situacions esperpèntiques.

La idea de l'obra parteix de la síndrome del full en blanc -o potser ara seria de la pantalla buida- que pateix un jove escriptor que ha d'escriure un guió per al TNC.  Per més que s'hi posa, les muses li són esquives i no troba la inspiració.  El temps s'acaba.  El pànic constant, traduït en singlot, és la seva única companyia; i sense voler-ho, ni saber com, família i amics esdevenen els personatges d'una obra que no aconsegueix escriure.
Amb un plantejament original, la realitat i la ficció es barregen constantment; el que s'escriu i el que passa gairebé es confonen fins el punt d'alternar el nom dels personatges i dels actors com si en fossin un de sol.

Més enllà del tractament còmic i els riures que arrenca, l'obra dóna -si vols- per reflexions més profundes entorn al ser i no ser, al com d'escrita està la nostra vida i quin marge tenim per decidir com viure-la, a la necessitat de ser únic, de ser original, de no repetir clixés, i a la constant sensació que tot ja està inventat. 
No voldria desvetllar el final.  Només dir que és potser el punt més amarg de l'obra: la constatació d'uns fets, la resignació.

Sobre els actors, poc a dir.  Tots estan molt bé i alhora cap d'ell destaca sobre manera; és difícil no deixar-te endur per les simpaties que desperta el seu personatge. Un somriure especial per en Garrido i en Bellido (Carles Pedragosa i Jordi Santanach), que al més pur estil de Dupont i Dupont, fan de contrapunt i posen la música.

En resum, força recomanable.  Podeu consultar més dades sobre l'obra, el seu autor i tot el cos artístic i tècnic al dossier de premsa


3 comentaris :

  1. Uf, això de les puntuacions és molt personal, però jo li posaria un 8 (sobre 10).

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord amb tu, tot i que te moltes critiques negatives jo la vaig trobar una obra fresca i atrevida que em va sorprendre i arrossegar des-de bon començament.
    Salutaciones.

    ResponElimina