> Univers madur: De Peres, Paus i Xescos.  Ehhhh???? Xescos?

29 de juny de 2011

De Peres, Paus i Xescos.  Ehhhh???? Xescos?

Ja sabeu com és el cap, que comences pensant en un tema i, no saps ben bé com, va saltant d'un a l'altre i acabes pensant en coses que hi tenen molt poc a veure.
Una cosa així m'ha passat avui: venia pensant en els Peres i Paus que conec per no oblidar-me de felicitar-los quan, de sobte, a la llista se m'ha colat en "Pere de la cullera" i ja no me l'he pogut treure del cap.

En Pere de la cullera no és cap conegut, o potser hauria de dir que és un vell conegut de quan jo tenia pocs anys i anava a l'esplai, primer de nena i més tard com a monitora; i va ser un amic retrobat quan vaig ser mare.
No sé si coneixeu la cançó:

 Pere de la cullera
macarró fregit,
panxa de granota
i amb el cul cosit.

En Pere de la cullera
se'n va anar a la processó,
es va cagar a les calces
ai mare quina pudor!

En Pere de la cullera
se'n va anar a caçar bolets,
i en mig de la carretera
li van caure els calçotets!

En Pere de la cullera
se'n va anar a la processó,
es va cagar a les calces
ai mare quina pudor!

Em direu, amb raó, que com a lletra no és cap gran cosa, però té una rima fàcil i un punt d'humor molt infantil i molt entranyable.  A més, forma part del disc Sopa de pedres que conté el conte del mateix nom: una veritable aposta per la solidaritat i el treball en equip.

Com us deia, una cosa porta a l'altra, i m'he trobat pensant en el Xesco Boix, en la seva trajectòria musical i humana, i no m'he pogut estar de dedicar-li quatre ratlles per recordar-lo.
Xesco Boix (Barcelona, 1946 - Malgrat 1984) és un nom que s'associa directament a l'animació infantil, si bé va ser també un dels pioners de la cançó folk a casa nostra, com a fundador del Grup de Folk (1966).  Posteriorment va participar en el grup Ara va de bo i, finalment, va cantar en solitari per a la mainada.  En conjunt, va enregistrar trenta-cinc discos i cassets i va publicar deu llibres.
Xesco Boix va fer una important tasca de recuperació de cançons i, també, d'adaptació al català de molts temes d'altres països.
Crec que va ser un cantant infantil total, gairebé una mica juglar; però no podem oblidar tampoc el seu vessant més "hippy", les cançons folk i un cert activisme per la Pau i per un món millor.
“Ningú no comprèn ningú, però nosaltres som nosaltres i volem un món tot nou: amb un cel net d’amenaces, amb tres núvols per quan plou, amb la mar a quatre passes i els que vulguin ser companys i prou.  Ningú no comprèn...”
Aquí us deixo la cançó de Pere de la cullera amb una auca sobre Xesco Boix.


Ja sabeu, Peres i Paus, moltes felicitats.  I a tu, Xesco, moltes gràcies.Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada