> Univers madur: ProhiBILDU avançar

3 de maig de 2011

ProhiBILDU avançar

Dona amb el fill mort en braços
(fragment del Gernika de Picasso)
 
La sala del 61 del Tribunal Suprem ha prohibit a Bildu concórrer a les eleccions del pròxim 22 de maig, igual que anteriorment ja ho havia fet amb Sortu.  Una sentència ràpidament elogiada pel PP que assegura que suposa "el triomf de la llibertat i la democràcia enfront dels qui pretenen destruir-les amb la violència i el terrorisme".
 
Em reconec ignorant en temes legals i potser per això se m’escapen les raons d’aquesta decisió que, a títol personal, trobo desencertada.
 
Sóc absolutament contrària a la violència i al terrorisme, els condemno rotundament, però no puc estar d'acord en que una sentència que prohibeix que una part de la societat estigui representada en unes eleccions democràtiques es pugui considerar un triomf de la democràcia.  Ens hem passat la vida demanant la fi d'ETA i reclamant a les formacions abertzales una condemna rotunda de la violència terrorista, i ara que finalment sembla que es produeix, no volem que hi siguin al ball; amb l'excusa de ser un imperatiu d'ETA i d'estar orquestrats per dirigents de Batasuna, els hem escombrat del mapa polític.
 
Anem a pams:
 • Entenc que la sentència no es basa en cap fet real ja que vull pensar que si els representants de la formació fossin realment integrants o representants de la banda terrorista ETA, el que hauria fet la policia és detindre'ls i la justícia jutjar-los.


 • Tinc entès que els membres de la formació han signat un codi ètic: el rebuig explícit de la violència i el seu compromís d'utilitzar únicament les vies polítiques, pacífiques i democràtiques per defensar els seu projecte.  És cert que poden mentir, però no és menys cert que si no estem disposats a creure'ns que pot ser veritat, no té cap sentit que els hi exigim.


 • Dic jo que el fet que un partit clarament democràtic i respectuós del sistema, com és el cas d'Eusko Alkartasuna, hagi apostat per integrar-se amb gent del sector més nacionalista radical, hauria de pesar a l'hora de valorar la voluntat democràtica de la formació.


Si els membres de la formació Bildu tenen les mans tacades de sang o han participat en actes delictius, anem contra ells, però no els podem apartar del camí democràtic per tenir unes idees, unes simpaties, unes conviccions que podem o no compartir.
 
Puc entendre, ho entenc perfectament, que les víctimes del terrorisme i els seus familiars maldin per impedir qualsevol intent de l'entorn d'ETA per diluir-se en el sistema democràtic.  Puc entendre -que no compartir- el seu desig de revenja, la seva demanda de veure'ls vençuts.  Però seria d'agrair que els partits polítics no caiguessin en la utilització electoralista d'aquests desigs i fossin capaços de valorar qualsevol petit pas en pro de la fi de la violència.
 
Cal no amagar-se rere antics greuges, no utilitzar excuses, no vendre la por.
Cal saber obrir portes, buscar nous camins, dibuixar noves sendes.
Cal no desaprofitar l'ocasió.
 
 

1 comentari :

 1. 06/05/2011
  La coalició electoral Bildu es podrà presentar a les eleccions municipals a Euskadi. El ple del Tribunal Constitucional, per sis vots a favor i cinc en contra, així ho ha decidit.


  Estic contenta.
  En comentar -per contraposició a les declaracions del PP- que això sí que es podia considerar "el triomf de la llibertat i la democràcia", algú m'ha dit que era més aviat un ajust de forces entre interessos de partit, i és cert (tristament en aquest país la Justícia -Suprem i Constitucional- l'administren els partits polítics) però, fins i tot així, estic contenta i convençuda que la participació de BILDU a les eleccions és un pas endavant i un guany per a tots.

  ResponElimina