> Univers madur: Diguem-ne... Sentimentari

13 de maig de 2011

Diguem-ne... Sentimentari

Força avançat (mai del tot acabat) el projecte d'elaborar un vocabulari de sentiments, sensacions i altres percepcions, inicio la segona part i em trobo amb el primer problema: posar-li nom.

Si un recull de poemes és un poemari i d'una col·lecció d’anècdotes en diem anecdotari; si un bestiari defineix un conjunt de bèsties reals o fantàstiques i la secció de notícies d’un mitjà informatiu s'anomena noticiari; com s'hauria de dir un recull, un conjunt, una selecció, una col·lecció, un poti-poti de poemes i escrits que fan referència als sentiments?
Per moltes voltes que li dono, només se m'acut una paraula:

S E N T I M E N T A R I

L'he buscada en tots els diccionaris que se m'ha acudit i en diferents idiomes, però no l'he pas trobada.  Només una referència a la xarxa, al bloc La Petite Prince, que utilitza sentiments per classificar les entrades i de l'arxiu del bloc en diu «Sentimentari».
Amb tot, continuo pensant que és el terme adequat i per tant he decidit encunyar una nova paraula:
sentimentari
  1. m [lit]  recull de poemes i altres escrits que fan referència als sentiments i en descriuen les sensacions provocades i les percepcions que se n'obtenen.
  2. m [lit] col·lecció de mots, paraules, línies i paràgrafs que al·ludeixen als sentiments i intenten transmetre el seu impacte en la vida quotidiana.
I ara que tenim el nom, només queda elaborar aquest sentimentari.  Com?  Fàcil.
Cada setmana, una lletra.

Cada diumenge penjaré un post amb un poema o escrit referent a un dels sentiments que figura en el vocabulari de sentiments, sensacions i altres percepcions i que comença per la lletra de la setmana.  Vosaltres podeu afegir-ne els vostres poemes i escrits o -si preferiu publicar-los en el vostre bloc, web, pàgina RC o similar- podeu penjar-ne l'enllaç.
La premissa és: cada setmana, una lletra, o sigui que no cal que tracteu el mateix sentiment que hagi triat jo, podeu escollir-ne qualsevol altre o afegir-ne un de nou si no hi és a la llista.
Penseu també que es tracta de fer un recull i que, per tant, podeu penjar també poemes i escrits no propis sempre que poseu qui és l'autor/ora i siguin de lliure accés.  D'aquesta manera també en fem difusió d'altres autors.


Us animo a participar i a que convideu els vostres amics a fer-ho.


(*) fotografia trobada en un post del Bloc de toies.com sobre les diferents percepcions que podem tenir d'un mateix fet


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada