> Univers madur: Querida Milagros

23 de juliol de 2015

Querida Milagros


Milagros jeia dins del taüt amb un posat còmode i descansat, com adormida.  Veia passar nebots i renebots, amics, veïns i no se'n sabia estar.
Tot aquell passar de gent!  No ho entenia però tot apuntava a que havia mort.  Sí, devia ser això; com sinó explicar el seu silenci, tant com li agradava xerrar?
Però encara dubtava.  Mai no hagués pensat que seria així.  No havia vist cap llum cap a on anar, cap àngel de la mort, ni cap segador encaputxat amb la dalla a l'esquena.  Amb tot, els murmuris i els rostres conformats, i sobretot aquella barreja de gent dispar retrobada de cop, ho certificava: havia mort.
Va sentir de sobte un alleujament vital i tota ella es va omplir d'impaciència perquè tot acabés ràpidament.
Frisava per instal·lar-se definitivament dalt del poble i recuperar companys, germans, pares i amics.  Mandrejar i guaitar els passejants que cada tarda -o de bon matí- farien el seu camí; com si a través dels seus ulls encara pogués sentir la bellesa del paisatge i reconèixer les cares que ja no veuria i els racons que serien seus per sempre més.  I a les vesprades, o potser abans, quan encara no sigui l'hora de sortir a passejar, petar la xerrada amb les amigues d'antuvi que l'esperaven ja fa temps.
Les campanes marcaran el pas d'un temps que serà etern, com el seu record.

La tia Milagros és en realitat tieta del meu pare.  Centenària i incombustible, tot apuntava que seguiria fent anys durant molt de temps, però no ha estat així.  La seva mort ens deixa orfes d'ella i d'una part de la nostra història familiar que amb la seva marxa es tanca o silencia definitivament i, inevitablement, la trobarem a faltar.

Potser perquè de Milagros només la conec a ella, sempre l'associo a la cancó de El último de la fila.  Us la poso aquí en record seu.
Fotografia:  Cementiri de Puebla de Arenoso (extreta d'un vídeo trobat al youtube)

2 comentaris :

 1. Milagros! Ja no es poden noms tan guais avui en dia

  ResponElimina
  Respostes
  1. amb tot funcionen les modes, en els noms també.
   tampoc sabria dir si és un nom guai, potser antic i creient?

   Elimina