> Univers madur: Ajuda'ls a créixer

8 de maig de 2014

Ajuda'ls a créixer

Ja us he parlat altres vegades del Teaming i de com m'agrada descobrir nous projectes tan variats i alhora -lamentablement- tan necessaris.

Aquest any el nostre projecte és "Ajuda'ls a créixer" de la Fundació Pere Tarrés, i he de dir que -al marge del seu valor per la labor social que fa-, em fa especial il·lusió perquè ha estat com un retorn als orígens, als temps d'esplai, de l'escola de monitors, de les colònies, ...

Dilluns passat vàrem tenir l'oportunitat de saber més d'aquest projecte, de la mà (i les veus) de Rafael Ruiz de Gauna -Director de Relacions Institucionals de la Fundació Pere Tarrés-  i  Maria València -Presidenta del MCECC- que van presentar la xerrada "Generar inclusió social i igualtat d'oportunitats des dels centres oberts i diaris".
Us en faig cinc cèntims de la xerrada i us animo a aprofundir en el projecte.  Els nostres infants s'ho valen i, a vegades, hi ha una realitat aparentment llunyana que no és pas tan lluny de nosaltres.

En Rafael va situar el context del projecte: Un projecte centrat bàsicament en l'atenció a la infància vulnerable i en risc d'exclusió; un projecte necessari perquè a Espanya tenim el dubtós honor de ser el segon país d'Europa en pobresa infantil (gairebé un 30%).
A Catalunya aquest índex és del 26,4%: lleugerament menor però clarament elevat i més si tenim en compte que el grau de pobresa en adults ronda el 19,1%.  Aquest índex de pobresa infantil està molt en consonància amb el fracàs escolar (que supera el 26%) i que anuncia un futur poc competitiu, amb pocs coneixements i abocat irremeiablement a una societat més desigual.


Entre els efectes més destacables d'aquesta pobresa infantil, hi ha un increment important de les dificultats psicològiques i malalties mentals d'aquests infants, en forma de TDA, depressions, etc.  I és aquí on s'evidencia especialment la importància del lleure per sociabilitzar l'infant i construir-ne la seva personalitat.

Per acabar, en Rafael va voler reiterar la idea que la inversió en la infància NO és una despesa, sinó una inversió social, i va subratllar les seves paraules amb unes imatges del capítol programa Latituds que porta per títol Trencant l'espiral de la pobresa infantil.


A continuació, Maria València ens va explicar amb més detall el projecte "Ajuda'ls a créixer" que neix a partir de les necessitats que, des de fa gairebé 15 anys venen detectant els centres d'esplai, i que els han fet orientar-se a cobrir algunes mancances socials.  Si bé inicialment aquestes necessitats es centraven en famílies nouvingudes, actualment la crisis ha afectat a tot tipus de famílies i els seus infants són víctimes de la desestructuració familiar, la desnutrició i les necessitats de reforç escolar.
Aquí és on els centres oberts i diaris juguen un paper molt important ja que esdevenen un espai segur on els infants estableixen un vincle emocional amb educadors i companys.


Al final de la xerrada vàrem tenir temps de fer algunes preguntes que van girar, sobretot, al voltant del perill de suplantar el paper de la família i sobre el suport legal que tenen els centres per fer certes intervencions.
En quant al paper de la família, la Maria ens explicava que els centres pretenen ser un instrument d'apoderament a les famílies i que, per tant, el seu objectiu no és fer el paper de la família sinó més aviat donar-los les eines per fer-se càrrec del seus infants.  En aquest sentit, sovint es pacten certs compromisos amb la família (dur el berenar certs dies, acompanyar-los al centre, etc.) per evitar el risc que aquesta es desentengui de la seva responsabilitat vers l'infant.
Sobre el suport legal, ens comentaven que sovint els nens arriben derivats dels serveis socials i que en aquests casos acostumen a haver problemes d'acceptació per part dels pares, però que en general hi ha un punt d'inflexió quan els centres demostren la bonança del servei prestat i els pares veuen clarament la millora que ha suposat pel seu fill l'assistència al centre.

I ja per acabar, un munt de somriures infantils en aquest vídeo que ens recorda que "per als nens i nenes en situació de vulnerabilitat social, anar a un centre socioeducatiu no és un luxe sinó una necessitat".Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada