> Univers madur: Roses i estrelles

12 de febrer de 2013

Roses i estrellesA vegades passa que un discurs va molt més enllà del discurs en sí, transcendeix el seu contingut i el seu àmbit més immediat i es pot aplicar fora de l'entorn que l'ha provocat.
Una mica passa això amb el parlament de Beatriz Talegón, secretària general de la Unió Internacional de Joventuts Socialistes, que va repartir a tort i dret contra els dirigents socialistes en el Consell de la IS celebrat en un luxós hotel de Cascais.

Els titulars de la premsa fan referència a les "dures crítiques al socialisme de luxe" i parlen de la "jove que va avergonyir el socialisme", i segur que aquest és el primer titular indiscutible i la qüestió principal és fins a quin punt l'staff dels partits (en aquest cas, socialistes) està a prop de la gent del carrer, dels seus problemes, de les seves inquietuds:
Com pretenem promoure la revolució des d'un hotel de cinc estrelles a Cascais, arribant en cotxes de luxe?
De veritat podem entendre el que estem demanant al món des d'un hotel de cinc estrelles?

En aquest cas, la resposta a les seves preguntes, és un lament:
Malauradament, no hem estat els socialistes del món els que hem animat la gent a sortir al carrer ni a mobilitzar-se, i el que ens hauria de doldre és que ells estan demanant democràcia, estan demanant llibertat, estan demanant fraternitat, estan demanant una educació pública, una sanitat pública i nosaltres no som allà amb ells.

Totalment d'acord.

Hi ha, però, una altra reivindicació -amb la que també hi estic d'acord- que va més enllà de colors de partit;  que afecta a un ampli grup d'edat i que és vàlida en molts més àmbits que no només el polític i, per descomptat, no només el socialisme.
Els joves no estem d'acord amb aquestes decisions. I és trist haver de demanar-vos de genolls que ens escolteu i ens deixeu parlar.
Els joves tenim molt a dir perquè a la gent li interessa saber què pensem, perquè som nosaltres els que estem pagant les conseqüències de la vostra acció o de la vostra falta d'acció.

Com deia un company:  Ole tú!

De totes formes, com per tot hi ha gustos, he sentit i llegit opinions de tot tipus respecte d'aquest vídeo que circula per la xarxa:  que si tot és un muntatge dels socialistes per fer veure que es renoven; que si al cap i a la fi aquesta noia pot fer aquest discurs perquè algú la hi ha posat al seu lloc; que si tant saben els joves, que s'hi posin ells a manar.
I arriba un moment en que potser pots dubtar d'interessos ocults darrere de tot, però què voleu? fins i tot si hi ha algun interès ocult i manipulador al darrere i jo no me n'he adonat, a mi m'ha agradat.
Penso que ja és hora que algú tregui la pols dels vells dinosaures que ens governen o que governen els partits; ja és hora que el jovent prengui la veu i intenti canviar les coses des de dins.  I penso que només que hagi servit per posar els temes sobre la taula, ja ha servit per molt.

Us el poso aquí per si el voleu veure/sentir.3 comentaris :

 1. Es pot dubtar de la sinceritat del discurs, de la mateixa manera que es dubta de qualsevol discurs polític en aquests temps descreguts, però el missatge no pot ser més clar i contundent. I dit molt bé, per cert, amb una eloqüència claríssima.No serà fàcil que mantingui aquesta claredat si continua dins d'una organització com aquella,però estic segur que una sortida real seria treballar des de dins de les organitzacions polítiques i confrontar els discursos amb les accions, o -com molt bé diu la representant de les Joventuts Socialistes-les inaccions.

  ResponElimina
 2. De colló de mico, xicona!

  Com saps, no sóc jove, ni em convenç cap partit -més bé 'trencats'-. Anàrquic, sí; sense cap 'convicció' segura. Bo, sí. El 'carpe diem' endimoniat, ferm.

  ResponElimina
 3. Eduard, creuarem els dits perquè no perdi la claredat i sigui igual de contundent. I sobretot perquè als joves i als no tan joves no ens quedi mai la recança de la inacció.

  Ramon, la joventut és cosa d'esperit encara que a voltes el cos ho negui. Salut i rebolica.

  ResponElimina