> Univers madur: aPARAULA'm: tarannà

9 de maig de 2012

aPARAULA'm: tarannà

Tal dia com avui, el 9 de maig però de l’any 1911, es reunia per primera vegada la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Per commemorar aquesta fita, i aprofitant la coincidència amb l’Any Maragall (un dels membres fundadors de la Secció Filològica), es va convocar «L’any de la paraula viva»  amb tota mena d’iniciatives que contribueixin a descobrir, compartir, exercitar i celebrar la vitalitat, la creativitat expressiva i el dinamisme innovador de la llengua catalana.
L'any de la paraula viva

L'incansable Jaume Pàmies ha proposat tancar aquest any amb un homenatge blocaire, l’aPARAULA’m que consisteix en apadrinar per un dia una paraula; una paraula que ens agradi i que representi quelcom per a nosaltres; una paraula que -pel motiu que sigui- no vulguem que desaparegui.

Jo he triat tarannà

 

L'heu encertat?  Segur que sí.  El tarannà ve a ser el caràcter, la forma de ser o fer d'una persona o col·lectiu.

És una paraula que m'agrada com sóna, té una certa musicalitat i molts matissos de personalitat.  És una paraula que defineix però que implica una certa flexibilitat.

A vegades aquest tarannà col·lectiu esdevé massa proper al tòpic, però està clar que hi ha uns trets que ens caracteritzen.  Fixeu-vos si és important conèixer aquests trets que les universitats catalanes han editat una guia de butxaca sobre El tarannà català en 80 pistes amb l'objectiu de donar a conèixer a les persones que vénen a una universitat de Catalunya diversos aspectes sobre els hàbits i el funcionament de la societat catalana.

2 comentaris :

  1. Podeu consultar aquí la llista de paraules apadrinades per l'aPARAULA'm

    ResponElimina
  2. Gràcies per aquesta entrada! He après coses!

    ResponElimina