> Univers madur: Els set pecats socials

4 d’abril de 2011

Els set pecats socials

Avui una amiga m'ha deixat els set pecats capitals i les seves corresponents virtuts com aportació al Vocabulari de sentiments, sensacions i altres percepcions.
Quan he volgut buscar aquests set pecats per mirar si tothom els anomenava igual, m'he topat amb els "set pecats socials", dels quals em confesso totalment ignorant fins el moment.

Gandhi va citar aquests "set pecats socials" l'any 1925 a "Índia jove", entenent  els pecats com les condicions socials i polítiques que  destruirien la societat.
Quan els he llegit no he pogut per menys que pensar que, després de 86 anys, continuen sent plenament -i tristament- actuals.  

Aquests pecats són:
        1. política sense principis
        2. riquesa sense treball
        3. plaer sense consciència
        4. coneixement sense caràcter
        5. comerç sense moralitat
        6. ciència sense humanitat 
        7. oració sense sacrifici

El net de Gandhi, Arun Gandhi, ha afegit un 8è. pecat:  Drets sense responsabilitat.

Realment són set (o vuit) pecats sobre els que reflexionar.

També he vist en els diaris, que és costum que els governants estrangers en viatge oficial a l'Índia facin una visita al mausoleu de Mahatma Gandhi, per retre homenatge al polític i pacifista indi.  Després de l'homenatge i de signar en el llibre d'honor del mausoleu, els governants reben un pergamí que porta inscrits els "set pecats socials" citats per Gandhi.
No deixa de ser curiós que aquest present el puguin rebre per igual els presidents de democràcies més o menys consolidades, i dictadors repressors com és el cas del General Than Shwe, cap de la Junta Militar de Birmània.  Potser és per despertar-lis la consciència, o potser és que ja tots som víctimes del primer pecat.


1 comentari :

  1. El que arribaria a millorar el món si es deixés de cometre ni que fos un sol d'aquests pecats...

    A reveure!

    ResponElimina